Monday, 18 June 2012

SharePoint Foundation Web Application Service Stuck Starting

One of the developers was looking to debug the solution package on a web application from a server which wasn’t hosting the web application as it had visual studio on it. 

Started the Web Application service and it stuck at starting

IISRESET didn’t come to rescue; I had to run the stsadm command by changing the command prompt path to the 14 hives to resolve the service stuck at starting .

stsadm -o provisionservice -action start -servicetype spwebservice

Note: this has to run from the server where you intend to host the web application

And then IISRESET / NOFORCE

There is a KB Article which talks at great length why this happens and how to overcome this:

11 comments:

  1. Wow! At last I got a web site from where I can genuinely obtain helpful facts
    concerning my study and knowledge.
    Feel free to surf my web-site - furnace filter air conditioner filters

    ReplyDelete
  2. Thank you, this was very helpful!

    ReplyDelete
  3. Thanks it helped me out. Regards, Waqas

    ReplyDelete
  4. This worked for me as well, thank you! Note two things: 1) I needed to run this as a SharePoint account that can write to SQL. 2) I needed to run this on my Web Application Server. I know you mentioned something about this above, but to me, that meant ANY SharePoint server.

    ReplyDelete
  5. THIS WORKS THANKS A LOT :D

    ReplyDelete
  6. does this work on sharepoint 2013?

    ReplyDelete
  7. $service = $(Get-SPServiceInstance |where {$_.TypeName -match “Microsoft SharePoint Foundation Web Application” } |where {$_.Server -match “SPServer Name=SERVERNAME”})
    $service.provision()

    ReplyDelete
  8. BlueHost is definitely the best hosting company for any hosting plans you need.

    ReplyDelete